Vyhlášení národního geoparku Železné hory

Vytvořeno: 4.Květen 2012 15:02

Železné hory se staly třetím členem sítě národních geoparků. U příležitosti Dne Země jim udělil  ministr životního prostředí certifikát „Národní geopark“ a právo užívat logo geoparku Železné hory.

Iniciátoři vzniku geoparku v Železných horách RNDr. Daniel Smutek a Mgr. Jan Doucek  spolu s radními  Pardubického kraje Ing. Václavem Kroutilem a  JUDr. Miroslavem Stejskalem se u této příležitosti setkali 4. května v Pardubicích se zástupci médií.

RNDr. Daniel Smutek  poutavě  představil dlouhý vývoj tohoto projektu až k získání certifikátu národního geoparku Železné hory a zároveň aktivity, které budou realizovány v nejbližší době.  Dlouhodobým cílem je začlenění  se do evropské sítě geoparků pod patronací UNESCO.

Geopark Železné hory se rozkládá na ploše 777,5 km2. Převážná část území leží v Pardubickém kraji, oblast kolem Ždírce nad Doubravou a Chotěboře zasahuje do kraje Vysočina. Přibližně z jedné třetiny je území tvořeno Chráněnou krajinnou oblastí Železné hory, mimo tuto oblast je na území celá řada dalších maloplošně chráněných území. Vedle přírodního bohatství je na území i celá řada kulturně historických cenností, unikátních muzeí a četné sportovní a rekreační objekty.

Oblast  Železných hor je rájem pro pěší turistiku a cykloturistiku. Celé území je velmi hustě pokryto dobře značenou sítí turistických a cykloturistických tras. Vedle toho je zde i několik desítek kilometrů koňských jezdeckých stezek a v zimě též značených běžkařských tras.

Radní Pardubického kraje zodpovědný za cestovní ruch, JUDr. Miroslav Stejskal dodává: “Podobné aktivity jsou velmi vítané a mají naši podporu. Geopark Železné hory určitě přiláká do kraje další skupinu turistů. To, že jde o unikum, potvrzuje i fakt, že je to teprve třetí národní geopark na území celé České republiky.“

Slova chvály měl pro zástupce geoparku i radní  Pardubického kraje, zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov, Ing. Václav Kroutil: “Myšlenka založení  geoparku mě nadchla. Sám ze Železných hor pocházím a jsem pyšný na to, že se tomuto tak trochu opomíjenému území dostává patřičné a zasloužené pozornosti.“

Geoparky představují v dnešní době velmi dynamický a specifický nástroj dobrovolné ochrany území. Zároveň jsou již v Evropě a pozvolna i na ostatních kontinentech stále zřetelněji vnímány jako prestižní značka destinace exklusivního cestovního ruchu zaměřeného na neotřelý výklad a prožívání nejen přírodního, ale také kulturního dědictví krajiny. Přestože se v Evropě objevují teprve na přelomu milénia, je jich v současnosti na světě již 87, z toho většina (50) v Evropě.

Fotografie z tiskové konference.